Obecnie cieszymy się pięknie kwitnącymi roślinami cebulowymi, które posadziliśmy wiosną. Podziwiamy mieczyki, dalie, begonie, canny, ismeny, calle, tygrysówki i in. Wkrótce zakwitną spraraksiy, ixie, nerinie...
Warto przypomnieć, że przed nadejściem przymrożków trzeba będzie zadbać o nasze rośliny, aby równie pięknie zakwitły w przyszłym roku.
Większość cebulek wykopuje się po zaschnięciu liści - przed przymrozkami. Natomiast sposób przechowywania cebulek i kłączy zależy od rodzaju rośliny.
W czasie przechowywania temperatura i wilgotność są różne dla każdego gatunku cebul. Na terenach o bardzo łagodnych zimach, organy spichrzowe można pozostawić na czas zimy w ziemi, przykrywając grunt warstwą ochronną. W wielu przypadkach kwitnienie w następnym roku będzie obfitsze np. agapant, amarylis belladonna, krinum, kanna, lilia. Rośliny uprawiane w donicach, na czas zimy należy przenieść do pomieszczeń, w których panują właściwe warunki.
Agapant - mięsiste kłącze pozostaw w pojemniku, w średnio wilgotnym podłożu w pomieszczeniu o temperaturze 2-13°C
Begonia – przechowuj podsuszone bulwy w suchym pomieszczeniu w temperaturze 2-8°C
Dalia – karpy po podsuszeniu i oczyszczeniu przechowuj przykryte piaskiem w suchym, ciemnym pomieszczeniu o temperaturze 5-8°C
Eukomis – przechowuj cebule w suchym pomieszczeniu o temperaturze 6-8°C, przykryte trocinami lub piaskiem
Frezja – przechowuj bulwy przykryte trocinami lub piaskiem lub w pojemniku o przesuszonym podłożu w temperaturze około 15°C
Galtonia – cebule wykop przed jesiennymi przymrozkami, a przez zimę przechowuj w przewiewnym pomieszczeniu o temperaturze 12-15°C
Iksja – jesienią, gdy liście nie są jeszcze całkowicie zeschnięte wykop bulwy i przez zimę przechowuj w pomieszczeniu o temperaturze 10-12°C
Ismena – roślinę zwykle uprawia się w szklarni lub w słonecznym miejscu w ogrodzie, pod koniec jesieni wykop cebule i przechowuj w temperaturze około 15°C
Jaskier azjatycki – bulwy wysuszone i oczyszczone przechowuj przez zimę przykryte trocinami w pomieszczeniu o temperaturze 8-10°C
Kalla – przechowuj kłącza w temperaturze 10-16°C, przesypane piaskiem. Zadbaj aby nie uszkodzić przechowywane organy
Kanna (paciorecznik ogrodowy) – po pierwszych jesiennych przymrozkach przytnij pędy na wysokości 15 cm nad ziemią, ostrożnie wykop kłącza. Przez zimę przechowuj w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze 5-8°C, przykryte piaskiem, torfem lub ściółką z kory.
Krokosmia (montbrecja) – przechowuj bulwy w pomieszczeniu o temperaturze 8-10°C, przysypane lekko wilgotnym torfem, trocinami lub piaskiem
Liatra - na zimę rośliny nie wymagają okrywania
Lilia - większość odmian nie wymaga okrycia na zimę
Mieczyk – wykop bulwy po zaschnięciu liści, przechowuj je w suchym pomieszczeniu w temperaturze 5-8°C
Nerina – podsuszone i oczyszczone cebule przechowuj w piasku lub trocinach w temperaturze 5-8°C przykryte piaskiem lub trocinami
Sparaxis – wykop bulwy po zaschnięciu liści i przechowuj przesypane piaskiem w temperaturze 8-12°C
Sprekelia – przed przymrozkami wykop cebule i po oczyszczeniu przechowuj w temperaturze 15-17°C, a od stycznia obniż temperaturę do 8°C
Śniedek (gatunki wrażliwe na niskie temperatury) – cebule wykop przed jesiennymi przymrozkami i przez zimę przechowuj w temperaturze 12-15°C
Tygrysówka – na początku października przytnij liście, wykop cebule. Po wysuszeniu i oczyszczeniu przechowuj w pomieszczeniu o temperaturze 2-5°C, przykryte piaskiem lub trocinami
Zawilec wieńcowaty – przechowuj bulwy przykryte piaskiem lub trocinami w temperaturze 5-8°C
Zefirant – we wrześniu wykop cebule, wysusz, oczyść, a przez zimę przechowaj w pomieszczeniu o temperaturze 8-10°C.