HIT! Czosnek niedźwiedi Allium ursinum [ang: ramsons (bear’s-garlic), fr: ail des bois, niem: Bärenlauch]
Czosnek niedźwiedzi dorasta do 15-30 cm wysokości i roztarty pachnie czosnkiem. Cebula podłużna, liście lancetowate. Kwitnie śnieżnobiało od maja do początku czerwca. Kwiaty średnicy 1 cm, zebrane w wielokwiatowy nibybaldach.
Czosnek niedźwiedzi występuje w cienistych wilgotnych lasach mieszanych i liściastych oraz zaroślach. Liście zbiera się przed kwitnieniem tj. od marca do maja zanim stwardnieją. Liście obumierają w czerwcu nie pozostawiając śladu na powierzchni ziemi.
Liście czosnku niedźwiedziego są najlepsze w stanie świeżym. Doprawia się nimi sałatki, duszone warzywa, rośliny strączkowe, sosy, nadzienia, mięsa siekane, ryby, pasty drobiowe, majonezy, masła ziołowe i zupy. Smak liści jest łagodniejszy od czosnku ogrodowego i spożywanie ich w umiarkowanie ilościach nie powoduje przykrego zapachu.
Teoretycznie można też spożywać cebule czosnku niedźwiedziego ale są one bardzo małe.
Pospolicie używany w lecznictwie ludowym. Wpływa dodatnio na pracę żołądka i jelit, niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, działa rozkurczowo, przyspiesza gojenie ran i wrzodów.
Ostatnio w wielu krajach ogłoszono go Rośliną Roku.
| | | | | | | | | | | | |
|