Wiadomości
Oferta
Informacje
Goście na stronie: 12
Godzina: 12:44
Piątek, 26.04.24
Imieniny: Marii i Marcelego
JAGODA GOJI


Lycium barbarum - Kolcowój chiński - jagoda GOJI
Kolcowój chiński jest bardzo cenioną rośliną leczniczą ze względu na pyszne, delikatne, słodkie jagody.
GOJI zawierają dużo składników odżywczych, minerałów i antyutleniaczy oraz wysoką zawartość witamin, (szczególnie witaminy C), ryboflawiny, betakarotenu, oraz korzystnie wpływające polisacharydy, są od 2000 lat szeroko stosowane w naturalnej medycynie wschodniej (Tybetańskiej i Chińskiej).
Wyciągowi z owoców przypisywano właściwości wzmacniające i regeneracyjne - działanie odmładzające, przeciwnowotworowe, przywracające siły witalne, poprawiające widzenie, oraz dobroczynny wpływ przy leczeniu chorób sercowo - naczyniowych.
Jagody GOJI można spożywać na surowo, oraz w stanie przetworzonym (np. ususzone).
Nazwa rośliny – „Szczęśliwa Jagoda” wywodzi się z przekonania, że przywołuje ona dobry humor. Długotrwale spożywanie poprawia: wzrok, witalność, wzmacnia kości i stawy, pomaga w odchudzaniu, opóźnia procesy starzenia, wydłuża życie.
Kolcowój to również ładny i niezwykły krzew ogrodowy. Dorasta do około 1 – 2 m wysokości, ma ładnie wygięte pędy i liliowo - purpurowe kwiaty, które ładnie pachną, kwitnie od czerwca do sierpnia, po czym po przekwitnieniu pojawiają się pomarańczowe i czerwone jagody.
Roślina nadaje się znakomicie do nasadzeń pojedynczych i do nasadzeń w grupach zwłaszcza z iglakami oraz bylinami jako drugi i trzeci plan. Kolcowój jest rośliną mało wymagającą, w naszym klimacie jest całkowicie mrozoodporny.









Hit cenowy
TUJA SMARAGD
Wiadomości

Drzewka owocowe w pojemnikach



OWOCOWE NOWOŚCI!



Sadzimy wrzosy



Teraz modne trawy!




Podstrony: 1  2  3  4  5  


OCHRONA I PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH

   Code and design by new4mat.com