Informacje |
Goście na stronie: 37 |
Godzina: 4:53 |
Piątek, 22.11.24 |
Imieniny: Marka i Cecylii
|
|
|
JAGODA GOJI Lycium barbarum - Kolcowój chiński - jagoda GOJI Kolcowój chiński jest bardzo cenioną rośliną leczniczą ze względu na pyszne, delikatne, słodkie jagody. GOJI zawierają dużo składników odżywczych, minerałów i antyutleniaczy oraz wysoką zawartość witamin, (szczególnie witaminy C), ryboflawiny, betakarotenu, oraz korzystnie wpływające polisacharydy, są od 2000 lat szeroko stosowane w naturalnej medycynie wschodniej (Tybetańskiej i Chińskiej). Wyciągowi z owoców przypisywano właściwości wzmacniające i regeneracyjne - działanie odmładzające, przeciwnowotworowe, przywracające siły witalne, poprawiające widzenie, oraz dobroczynny wpływ przy leczeniu chorób sercowo - naczyniowych. Jagody GOJI można spożywać na surowo, oraz w stanie przetworzonym (np. ususzone). Nazwa rośliny – „Szczęśliwa Jagoda” wywodzi się z przekonania, że przywołuje ona dobry humor. Długotrwale spożywanie poprawia: wzrok, witalność, wzmacnia kości i stawy, pomaga w odchudzaniu, opóźnia procesy starzenia, wydłuża życie. Kolcowój to również ładny i niezwykły krzew ogrodowy. Dorasta do około 1 – 2 m wysokości, ma ładnie wygięte pędy i liliowo - purpurowe kwiaty, które ładnie pachną, kwitnie od czerwca do sierpnia, po czym po przekwitnieniu pojawiają się pomarańczowe i czerwone jagody. Roślina nadaje się znakomicie do nasadzeń pojedynczych i do nasadzeń w grupach zwłaszcza z iglakami oraz bylinami jako drugi i trzeci plan. Kolcowój jest rośliną mało wymagającą, w naszym klimacie jest całkowicie mrozoodporny.
|
Hit cenowy |
TUJA SMARAGD
|
|
|
Wiadomości |
Drzewka owocowe w pojemnikach
|
OWOCOWE NOWOŚCI!
|
Sadzimy wrzosy
|
Teraz modne trawy!
|
|
|